Rossz üzlet rádiót csinálni

clipped from www.stop.hu
Rossz helyzetben van a rádiós piac a szektort érintő válság miatt, de a hazai tartalompiacon belül a rádióknak komoly szerepük van, a külföldi példák pedig derűlátásra adhatnak okot - mondta Módos Márton, az Inforádió ügyvezető igazgatója szerdán a Napi Gazdaság által szervezett "Üzlet-e a média 2011-ben?" című konferencián Budapesten.
Úgy vélte, a magyar piac kihagyta a rádiókat a digitális átállásból, "ez a hajó elment", de az internetes rádiózás nagy léptékkel fog fejlődni. Ez sok fogalmat át fog alakítani, ahogy az akusztikus tartalmak piaca is meg fog változni.
A külföldi példák optimizmusra adhatnak okot, a rádiós piacnak át kell állnia, pontosabban "belőtt", valódi értéket szolgáltató csatornákat kell létrehozni, ebben segíthet sokat az internetes rádiózás - mondta a vezérigazgató.
a rádiók hátrányba kerülnek a televíziókkal szemben, mert nem rendelkeznek semmilyen hatékonyságot mutató méréssel.
 blog it

Prostitúció a közösségi oldalakon

clipped from donna.hu
A közösségi oldalak, amióta csak megjelentek, tele vannak szexualitással. Majdnem minden korosztály tesz fel magáról ruhátlan vagy kihívó képeket. De nem csak az átlagos emberek használják ki a közösségi hálók adta lehetőségeket. Újfajta jelenségként tűnt fel, hogy már egyre több prostituált is megtalálható ezeken az oldalakon.
A kulturált környezet a vendégek összetételét is megváltoztatja, sőt a hölgyek, mivel adatlapjukhoz bárki csatlakozhat, kialakíthatnak maguknak egy fix vevőkört, akiken kívül mással nem hajlandók dolgozni.
Sokan persze attól tartanak, hogy ezzel nemhogy csökkenne a prostituáltak száma, hanem egyenesen növekedni fog. „A számok egyelőre mást mutatnak, de a jelenség még túl új ahhoz, hogy ilyen következtetéseket vonjunk le belőle.” Venkatesh szerint bár ez nem megoldás, így egy lépéssel talán közelebb kerülnek a jobb élethez azok a nők, akik egyébként az utcákat járva próbálnák a napi betevőrevalót megkeresni.
 blog it

A valóságshow pszichológiája

clipped from www.frappa.hu
Az emberek többsége mindig is kíváncsian szemlélte a valóságshow-kat. Nyomon követni emberek mindennapi életét - még akkor is, ha a szituáció nem hétköznapi - mindig érdekes volt.  


Bármennyire is furcsa és hihetetlen, azok az emberek, akik ilyen műsorban szerepelnek, elég bátrak. Most néhányan biztos azt kérdezik, ugyan miért? Miféle bátorság kell az ilyen fajta magamutogatáshoz?
Senki nem állítja, hogy a szereplők áldozatok, de az biztos, hogy jó tanulmány arra nézve, hogy a kényszer miket képes kihozni az emberből. Hősöknek sem mondja őket senki. Igen, talán hírnévre vágytak. Ám bármi is legyen az indok, kockázattal, lemondással jár. És erre nem feltétlenül képes mindenki.
 blog it

Kontrollált emberfolyam

clipped from www.frappa.hu

Miután közzé tettük magunkat, nem csak előttünk tárul ki a világ, hanem mi magunk is kitárulkozunk. Regisztrálunk, megadunk egy halom adatot, amelyekkel egyszerűen manipulálhat bennünket bárki. Ha valaki felkelti az érdeklődésünket, csak beírjuk a google-ba, és ha megjelenik a neve, akkor ő valaki, de ha nincs ott, legyintünk, és azt mondjuk, nem is érdekes. Ez mindenkit arra fog előbb-utóbb ösztönözni, hogy valahol része legyen a virtuális Mindenségnek. Ebből adódóan pedig mindenki tudni fog bárkiről, aki létezik. Aztán lehet, hogy olyan őrületek jönnek, amikor saját blogok helyett internetes házikónk lesz. És akinek nincs még, az senki, nem is létezik.
Létezhet határok nélküli globális ország Internet néven? Avagy egy idő múlva itt is vámot és vízumot szednek majd a szolgáltatók, ha egy másik ország portáljaira lépünk? Mindenki benépesítheti akárhány álnéven, korlátlanul? Vagy egyszer csak keretek közé szorítják, megregulázzák és felhasználják ellenünk?
 blog it

Csoda? Csalás? Valami más?

clipped from donna.hu
A világ egyik leghevesebb vitáit kiváltó és egyben legtöbbet tanulmányozott textíliája a torinói Szent János katedrálisban található lepel, melyről úgy tartják, a keresztre feszített Jézus halotti leple, és az ő képmása ívódott a szöveteibe. Csoda? Csalás? Vagy valami egészen más áll a háttérben?A textíliát egy keményítőből és egyéb szénhidrátokból álló réteg vonja be, ami bizonyos helyeken karamellszerűvé vált, és ez adja a képet. Emellett a lepel hátsó részének az elején a Padovai Egyetem munkatársai, Giulio Fanti és Roberto Maggiolo egy halvány második arcmást fedeztek fel képjavító matematikai algoritmus alkalmazásával. A tudósok szerint mind a két tény azt bizonyítja, hogy a leplen látható kép természetes úton, bonyolult kémiai folyamatok során képződött: a halott testéből távozó aminok (nitrogént tartalmazó szerves vegyületek) reakcióba léptek a fent említett réteg alkotóelemeivel. Ez az elszíneződést okozó folyamat az úgynevezett Maillard-reakció.

 blog it

Személyes világkrónik@

clipped from www.frappa.hu

A blogkultúra vagy blog-szubkultúra exponenciálisan ível felfelé. Válogatni lehet egoblogok, közéleti blogok, emelkedő blogok, politikai blogok, tematikus blogok között; témaspecifikusan találni receptblogokat, harisnyablogokat, nyelvészeti blogokat, bringablogot, útleírási blogokat, blabla-blogot, de blogol már az egyetem hallgatói önkormányzata, a vállalat, a sportklub, az író, a költő. Vannak „napirajzok”, edzéstervek, autók, blogregények, csoport blogok. Egyesületek, alapítványok, szervezetek…
A jó blog ismérvei körülbelül: jól megválasztott, sokszor kifejezetten egyedi téma; gyakori és rendszeres, de nem zsúfolt bejegyzések; eredeti vagy nehezen fellelhető anyagok (akár hiperhivatkozva, forrásmegnevezve); jó szöveganyag, igényes, frappáns stílus; lehetőséget adnak az olvasóiknak visszajelzésre, kommentálásra, vitára
De. Kontraszelekció. Ki kérdezett meg bárkit is, hogy érdekes, hasznos, érdemleges-e vajon az, ami felkerül a szellemi köztulajdonba? Hol működik az öncenzúra?
 blog it

Kattintásra kultúra

clipped from www.frappa.hu
A technika fejlődése két irányban tágítja a pólusokat: halmozódik a tudás és csökken az adathordozó megbízhatósága. Hogy ez miért jelent problémát? Pusztán azért, mert agyunk lehetőségei korlátozottak, ami az információ befogadását, pláne tárolását illeti. Megőrzés és továbbörökítés nélkül nagyjából semmi értelme sincs újat alkotni. Meddő körben járás, semmi egyéb.

Az ember nem gép, nem is szivacs. Szükségképpen szelektál a bejövő ingerek között. Mert rákényszerül. Polihisztor, mint olyan már nehezen létezhet. Hacsak nem maga az internet az… és azok, akik az internettel okosan, tudatosan bánnak.

A közös tudásbázis közös felelősséggel is jár, melyre még nem feltétlenül érett az „a digitális bevándorló generáció” (Marc Prensky), akinek tudatában még párhuzamosan élnek egymás mellett az internet előtti és az internet utáni (?) technikai és kulturális mechanizmusok.
 blog it

Képzetes köztér

clipped from www.frappa.hu

A közterület közigazgatási jogi fogalom és minden olyan területet jelent, amely állami vagy önkormányzati tulajdonban áll és bárki használhatja. Ilyenek az utak, a parkok, az emlékhelyek, a közművek nyomsávjai.
Ha valaki nem tagja ezeknek az oldalaknak, akkor szinte kimarad a világ folyásából, holtágban csapkod maximum. „Aminek nincs nyoma a facebookon, az nincs is” – hallom nem egy helyről. A középiskolások már nem a padra firkálnak, hanem a facebook üzenőfalra. Az „óra után megvárlak a terem előtt” nem sms-ben repül, hanem facebook hozzászólásként. Népszerűséget nem a telefonszámokból vagy sms-ekből lehet leszűrni, hanem, hogy 50 fölött van-e már a szülinapi jókívánságlista az oldalon.
Közös felhasználású terület. Csak valahogy azok a hallgatólagos normák nincsenek meg, melyek korlátozhatnák, hogy a gondolatszemét elfajuljon, és hatalmas szemétunióvá duzzadjon
 blog it

Akinek fizetnek az első randiért, még nem kurva

No komment.
clipped from velvet.hu

Ma a What’s Your Price? [1] (kb. Mennyibe kerülsz?) című website gondoskodik arról, hogy legyen min felháborodni vagy legalábbis elcsodálkozni. A What’s Your Price egy olyan társkereső, ahol fizetni kell az első randiért a partnernek, és az NBC-től a Gawkerig több helyen is rámondták a dologra, hogy “dehát ez prostitúció!”, nyilván nem emlékezve arra, hogy pár éve már volt egyszer egy hasonló kezdeményezés [2].

Ez a társkereső is egy a sok közül, csak ez úgy működik, hogy regisztráláskor nemtől függetlenül a “nagyvonalúak” vagy a “vonzók” oldalához kell csatlakozni. Az előbbi oldalon azok vannak, akik hajlandók pénzt fizetni annak, aki elmegy velük egy randira (túlnyomó többségük férfi), az utóbbin azok, akik pénzt szeretnének kapni azért, hogy elmennek a találkára (többségük nő).

Ha a nagyvonalúak közül valakinek megtetszik valaki a vonzók oldaláról, akkor nem szerelmeslevelet küld az illetőnek, hanem egy ajánlatot egy konkrét összeggel.
 blog it

Hazugság vagy füllentés?

clipped from www.frappa.hu
Hazugságkutatók állítják, hogy minden ember hazudik. Átlagosan naponta százszor. Ezeknek a mellébeszéléseknek a nagy része olyan jellegű, mint a fent említett órás történet. Önvédelmi hazugságok. A Bécsben élő, magyar származású kutató, Peter Stiegnitz szerint bizonyos esetekben fontos és szükségszerű is. Állítja, hogy hazugság nélkül nem lehet élni.

Peter Stiegnitz szerint: ”Sokkal fontosabb az erkölcsi határ kérdése. Ez ott húzódik, hogy magamnak vagy másoknak a hazugsággal tudatosan ártok-e vagy sem. Ezt a határt nem lenne szabad átlépni.”

”Hazugságon nem az igazság ellentétét, hanem a valóságtól való eltávolodást értem. Az igazságot a hazugság "rugalmas testvérének" nevezem. A valóság az, ami a hazugság ellentéte. Ha az igazság megegyezik a valósággal, akkor ellentétben állhat a hazugsággal”

Peter Stiegnitz
 blog it